Başarılı Bir Birey Olabilmek İçin Vazgeçmen Gereken 14 Şey

TARİH

PAYLAŞ

BİZİ TAKİP ET

Bazen, başarılı bir birey olabilmen için kendine yeni şeyler katmak yerine sahip olduğun bazı alışkanlıklarından vazgeçmeniz gerekir.

İşte başarıya giden yolda seni engelleyen 14 alışkanlık:

1. Belirsizlik korkusu

Hayatını kontrol altına almak için gelecekte neler olacağını bilmek istersin; fakat hayatta hiçbir şeyin garantisi yoktur. Sara Blakely “Bilmediklerinle gözün korkmasın, bu senin en büyük gücün olabilir.” der.

Hayatını sürekli kontrol altında tutmaya çalışırsan yaşayacağın belirsizlik korkusu artar ve bu durum seni daha fazla strese sokup panikle yanlış kararlar vermene neden olur.

2. Duygularını görmezden gelmek

Öfkeniz, kendini nerede güçsüz hissettiğini; endişen, hayatında dengede olmayan bir şeyler olduğunu; korkun ise sana neyi önemsediğini söyler.

Olumlu ya da olumsuz tüm duyguların aslında birer elçidir, sana neye ihtiyacın olduğunu söyler. Onları görmezden gelmek yerine dinlemek sana yol gösterecektir.

3. Hatalarını tekrarlamak

Hatalarını tekrarladığında yaşadığın problemler yeniden karşına çıkar ve engelleri aşamadığını düşünmeye başlayabilirsin. Bu nedenle, sorunlarını görmezen gelmek yerine düşünmeye zaman ayır. Bir dahaki sefer olaylar karşısında neyi farklı yapabileceğini sorgula.

4. Rahatlığı tercih etmek

Başarıyı sadece hayal ederek, rahatını her şeyin önüne koyarak elde edemezsin. Başarıya ulaşan kimse bunun kolay olduğunu söylemez. Estée Lauder “Hiçbir zaman başarıyı düşlemedim, onun için çalıştım.” der.

Bir şeylerden sonuç almak için yaşanacak rahatsızlık göze alınmalıdır. Rahatlık insanı köreltir, zor ise daha ileriye taşır.

5. Sağlıksız alışkanlıklar

Sağlıksız alışkanlıklar birçok yönden seni başarısızlığa yöneltir. Fiziksel aktiviteler, beslenme alışkanlıkları ve uyku düzeni sağlığınla doğrudan ilgilidir. Bunların yanı sıra bir daha asla iyi bir not alamayacağını düşünmek gibi gerçekçi olmayan düşüncelere kapılmak, sana göre mükemmel olmayan her şeyi ortadan kaldırmak ve başka olumsuz düşüncelere izin vermek de sağlıksız alışkanlıklar arasındadır. Bunlara izin vermek yerine üzerine düşünüp onlardan vazgeçmelisin.

6. Geçmişe takılı kalmak

Geçmişte yaşananlar hayatını tanımlamaz. Hayatını tanımlayan şey, yaşanan olaylara karşı nasıl tepki vermeye karar verdiğindir. Herkes geçmişte bazı zorluklar yaşamıştır. Bazı insanlar kendilerini bu mücadelelerle tanımlarken bazıları hayatlarını umutla yaşamaya devam ederler. Eğer kendini geçmişe kilitlemeye devam edersen, geçmiş senin geleceğin olur.

7. Mazeretler

Yapmak istediğin işler, gitmen gereken yerler vardır; ya yaparsın ya da yapmazsın. Bulduğun mazeretler sadece kendini durgunluğa sokarak zaman kaybetmene neden olur. Nerede olmak istediğin konusunda kendine karşı dürüst ol ve hayatında değişiklikler yap. Çünkü mazeretlerin sadece olmasını istediğin şeyleri neden yapamadığın konusunda geçici olarak iyi hissetmeni sağlar.

8. Öğrenilmiş çaresizlik

Yaşantında çeşitli zorluklarla karşılaşabilirsin; fakat asıl sorun bu zorluklar tekrarlanmaya başladığında oluşur. Koşullar karşısında sürekli olumsuz tepkiler almak seni artık güçsüz olduğuna inandırır. Bu nedenle de kendine inanmaktan vazgeçersin. Böyle durumlarda kendini tanı ve hatalarının farkına var. Başarısızlıklarından ders aldığında yeniden denemekten vazgeçmediğini göreceksin.

9. Sorunlarını savunmak

Birisi sana, sorun ettiğin bir konuyu nasıl değiştirebileceğin konusunda öneride bulunduğunda bu öneriyi düşünmek yerine seni anlamadıklarını ve bu önerilerin işe yaramayacağını düşünerek yanıt veriyor musun? Eğer cevabın evetse problemlerini neden kendi potansiyelinden ve önerilen çözümlerden daha fazla savunduğunu düşün. Bu aslında bir önceki maddede de belirttiğimiz öğrenilmiş çaresizliğin bir belirtisidir.

10. Dikkat dağıtan unsurlar

Hayalini kurduğun bir hayat yaşamana veya bu yolda ilerlemene yardımcı olmayan, aksine seni yavaşlatan her şey bir oyalanmadır. Odanın dağınıklığını düzenlemek, fazla iş yükümlülüklerini azaltıp düzene koymak dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmaya örnek olabilir. Senin dikkatini dağıtan şey her ne ise bulup düzene koy.

11. Beğenilme arzusu

Evrensel olarak sevilmek mümkün değildir. Bazıları tarafından sevilecek, bir avuç insan tarafından eleştirilecek ve belki de elinde olmadan birkaç kişi tarafından beğenilmeyeceksin. Bu nedenle diğer insanları memnun etmek, onların beğenisini kazanmak için değil kendi istediğini yapmak için harekete geçmek en doğrusu olacaktır.

12. Her şeyi kendi başına yapmaya çalışmak

Hayatındaki her işi ve sorumluluğu kendi başına üstlenmeye çalışmak doğru değildir. Başarılı insanlar, kaldıramayackları kadar çok yükü üstlenmezler. Doğru kişiyi işe almak, gerektiğinde uzmanlardan yardım almak yükünü hafifletecektir. Başkasına güvenmeyi reddettiğinde daha güçlü görünmezsin; enerjini boşa harcamış ve potansiyelini zayıflatmış olursun.

13. Sabırsızlık

Kalıcı ve anlamlı bir şey oluşturmanın bir gecede olmasını bekleyemezsin. Gerçek değişim ve başarı, adım adım gerçekleşir ve her adımında sana alışkanlık kazandırır. Bir şeyi bir anda tamamen değiştirmek için çabalamak yerine her gün nasıl daha iyi bir gelişim gösterebileceğine odaklan. Küçük adımlarla ilerlediğinde, gösterdiğin çaba da zamanla artacaktır.

14. Başarmak için iyi hissetmeyi beklemek

Motivasyon, beklenecek bir şey değil inşa edilecek bir şeydir. Hayattaki tutkun sana ne yapmak istediğini söylemiş olabilir ancak; gece geç saatlere kadar çalışman gerektiğinde ve zor günler geçirdiğinde hislerin seni yönlendirmeyecektir. Başarılı bir insan olmak için harekete geçmelisin. Unutma, bir şeyi arzulamak ya da istemek yeterli değildir. Beklenen his, sen harekete geçtikten sonra gelir.

Elif KEMER

Berdan Cıvata İnsan Kaynakları Asistanı

Başarılı Bir Birey Olabilmek İçin Vazgeçmen Gereken 14 Şey

DAHA
FAZLA

Başa dön